2009. szeptember 19.

Padlizsánkrém

Többen kérték, hogy tegyem fel a padlizsánkrém receptjét. A kérésnek most eleget teszek. Véleményem szerit, ha padlizsánkrém készítéshez fogunk, célszerűbb nagyobb mennyiségű padlizsánból nekilátni, mert a megsült és pépesített padlizsánt kisebb zacskókba, vagy dobozokba tehetjük és lefagyaszthatjuk. Nem lesz más dolgunk vele, mint felengedés után ízesíteni ízlés szerint. A friss padlizsánkrémnek most két változatát készítettem el (bár a képen ez nem nagyon vehető észre:), az egyik változatnál a sült és összetört, pépesített padlizsán húst csak sóval, borssal, reszelt hagymával, kevés citromlével és olívaolajjal kevertem össze, a másik változatnál majonéz, reszelt hagyma, só, bors került a sült padlizsánhúshoz. Az ízesítés ízlés dolga, fokhagymát, petrezselyemzöldet stb. adhatunk még hozzá.
Hozzávalók: Ha nagyobb mennyiséget készítünk, 10-15 db padlizsán. Az ízesítéshez só, bors, vöröshagyma lereszelve, a majonézes változathoz majonéz (legjobb hozzá a házi majonéz), az olajoshoz olívaolaj, citromlé. Tálaláshoz karikára vágott hagyma, felszeletelt paradicsom.
Elkészítés: A padlizsán mennyiségétől függően 1vagy két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és rásorakoztatjuk az egész padlizsánokat és 200-250 fokos sütőben átsütjük kb. 30-40 perc alatt. (Amikor alul már jól megsült megfordítjuk. Nem baj ha kicsit megbarnul, így lesz egy kis füstös íze. Akinek van lehetősége, faszén parázson, vagy kinti grillsütőn süsse, jobb lessz az ízhatás, ha érvényesül a faszén íze.) Amikor mind két oldalán jól átsült a padlizsán, a sütőből kivéve alufóliával letakarjuk és kb. 10 perc pihentetés után még melegen lehúzzuk a padlizsán sült héját. A csumáját és - ha kemény magja van - a kemény magokat is eltávolítjuk, lecsöpögtetjük és egy fakanállal, vagy - ha simább állagú krémet szeretnénk - botmixerrel jól összekeverjük. A frissen történő felhasználáshoz a kívánt mennyiséget ízesítjük. A majonézes változat esetében 5-6 evőkanálnyi padlizsánhoz kb. 1-2 evőkanálnyi majonézt, sót, borsot ízlés szerint és fél reszelt hagymát használjunk. Az olajos változatnál 5-6 evőkanálnyi padlizsánhoz egy kis evőkanál olívaolajat, egy fél reszelt hagymát, egy teáskanálnyi friss citromlevet és sót, borsot használjunk. Kenyérre kenve paradicsommal és felkarikázott hagymával kínáljuk. A lefagyasztani kívánt mennyiséget kisebb adagokra osztva zacskóba, vagy fedeles dobozba téve lefagyasztjuk.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails