2011. április 22.

Húsvéti kalács tipp

Aki még nem találta meg, hogy milyen kalácsot süssön húsvétra, annak javasolni tudom a már sokszor említett acma tésztájából készített kalácsokat. Nagyon jól formázható, készíthetünk belőle kis édes vagy sós fonott kalácsokat, csigákat, nagyobb fonott kalácsot, perecet, akár kifliket, buktákat kinek mi tetszik.


Hozzávalók: 25 dkg liszt + még amennyit felvesz a gyúrásnál, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0, 75 dl langyos tej, 0,75 dl natúr joghurt, 0,75 dl étolaj, 1 db tojás (elhagyható), 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, felvert tojás a kenéshez.



A megadott mennyiségből 1 db nagyobb fonott kalács, 6-8 db kisebb kalács vagy csiga készíthető.



A cukor felét a langyos tejhez keverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és elkeverjük. A felfuttatott élesztőhöz keverjük a joghurtot és az olajat, majd a liszthez adjuk. Bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. (Tipp: 5-10 perc alatt előmelegítjük a sütőt, majd elzárjuk és a sütőbe téve kelesztjük a tésztát.)



Most a formázás részleteire nem térnék ki, a megkelt tésztát a fent belinkeltek szerint formázhatjuk csigává, kis fonott kaláccsá, vagy készíthetünk belőle tetszés szerinti fonással egy nagyobb kalácsot.



Áldott, boldog, szép Húsvétot kívánok!



1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails