2011. április 20.

Kaszásleves

A kaszásleves régi idők kedvelt levese volt, amelyet jellemzően szénakaszálás, gabonakaszálás idején főztek füstölt oldalasból vagy füstölt húsos bordacsontból. Az ország különböző tájain sok változatban készítik. Vannak vidékek, ahol a húsvéti sonka főzőlevét használták ehhez a leveshez. A legegyszerűbb változat szerint a sonkalevet felöntik kevés vízzel, tejfölös habarással sűrítik, ecettel ízesítik, és pirított kenyérkockával tálalják. Van, ahol babbal, burgonyával vagy pirospaprikával, hagymával, zöldséggel ízesítik. A húsvéti sonka főzőlevéből én a zöldséges, pirospaprikás változatot készítettem el.

Hozzávalók: 30 dkg főtt, füstölt sonka, 1,5 l sonka főzőlé, 3 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, 4-5 db közepes burgonya, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint ecet. A tálaláshoz pirított kenyérkocka.

A sonka főzőlevéhez öntünk 5-8 dl vizet, attól függően, hogy milyen sós a lé, és feltesszük melegedni. A főtt sonkát kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük, és a sonkaléhez adjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra szeleteljük, a leveshez adjuk, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával. Forrás után lefedve közepes lángon 20-30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még vizet és a leveshez öntjük. Néhány percig főzzük, míg a leves be ne sűrűsödik. Végül megszórjuk aprított petrezselyem zölddel és ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Egyszer kipróbálom, guszta.

    VálaszTörlés
  2. Én is megfőzöm, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon izgalmas, de a neve :)))

    VálaszTörlés
  4. Ó, igen a név kissé kétértelmű:)
    De mint a bevezetőben írtam, a neve onnét ered, hogy jellemzően kaszáláskor készítették:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails