2011. július 25.

Tahini - szezámpaszta, szezámkrém


A recept a Kifőztük 2010. évi 5.számában jelent meg. Nem is tudom, hogy eddig miért nem került fel a blogra...Most pótlom ezt az elmaradást:)

A
tahini (tahina) őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A Közel-Keleti (arab-zsidó) konyha ételeihez a hántolt szezámmagból készült, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.

A tahini sós és édes ételek receptjeiben egyaránt megtalálható. A legismertebb a Közel-Keleti változat: sóval, fokhagymával, kevés citromlével elkevert tahini szósz, amely egyik alapanyaga a híres csicseriborsó krémnek, a hummusznak. A tahini joghurttal elkeverve grillezett zöldségek, saláták önteteként szolgálhat. Az őrölt szezámmag mézzel vagy cukorsziruppal elkeverve a halva nevű édesség alapanyaga.

A tahinit házilag is könnyen, gyorsan előállíthatjuk.

Hozzávalók: 10 dkg hántolt szezámmag (lehet pörkölt is), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csapott kávéskanál só, 2-3 evőkanál olívaolaj, kb. 0,5 dl víz, frissen facsart citromlé ízlés szerint

Kávédarálón megőröljük a szezámmagot, majd tálba öntve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát olívaolajat, sót, a vizet és botmixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk. Citromlével ízesítjük.

Tipp: Kisebb üvegbe téve, ujjnyi olívaolajat öntve a tetejére, hosszabb ideig eltartható.

2 megjegyzés:

  1. Szia Tündér!
    Megkérdezném, hogy hántolt szezámmagot hol szerzed be? Én csak azt a szezámmagot ismerem, amit a kalácsokra is szórunk, de ezt a krémet szeretném elkészíteni.
    Tetszenek a receptjeid, gyakran fogom látogatni a blogodat.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marisz!
    Az a szezámmag amit a kalácsokra szórunk, az a hántolt szezámmag. Általában azt lehet boltokban kapni. (A hántolatlan szezámmag a ritkább.)
    Örülök, hogy tetszenek a receptek! (Mostanában kicsit kevés idő jut rájuk:(
    Várlak szeretettel!
    Tündér

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails