2011. november 15.

Sütőtökös rácsos pite

Ezt a pitét akkor célszerű készíteni, amikor nagyobb mennyiségű tököt sütünk. A tésztája vajas linzertészta, a töltelékébe tejszínnel és tojással kevert sült sütőtök kerül.

Hozzávalók 28 cm átmérőjű formához: 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál hideg víz, a töltelékhez: 1,5 kg sült sütőtök, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, 3-4 evőkanál, porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a kenéséhez: 1 kisebb tojás, a szóráshoz: porcukor



A liszthez adjuk a kisebb darabokra vágott vajat, a cukrot, a vizet, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen akkora kör alakú lappá nyújtjuk a 2/3 részét, amekkorával kibélelhetjük a formát úgy, hogy a tészta kissé túllógjon a peremen. 190 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt elősütjük.

Lekaparjuk a héjáról a sült tököt, és jól elkeverjük a tejszínnel, a tojással, a cukorral meg az őrölt fahéjjal.

Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket. Lisztezett felületen kinyújtjuk a maradék tésztát, tetszés szerinti csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk velük a süteményt. Megkenjük fölvert tojással, és 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: torta- vagy piteformában, illetve kisebb tepsiben is elkészíthetjük a süteményt.

A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails