2013. március 12.

Böjti gyökérleves

Régi szakácskönyveket olvasgatva, a tematikus felosztás szerint gyakran találkozhatunk  böjti levesekkel. Az egyik ilyen alapleves a böjti gyökérleves, amely nem másból, mint a telet túlélő gyökérzöldségekből készül. Ez a leves a benne lévő zöldségekkel együtt is fogyasztható tartalmas leves. Érdemes nagyobb adagot is készíteni, levének egy részét leszűrni és más egyszerű, húsmentes böjti levesekhez felhasználni.
A recept a Kifőztük 2013. évi márciusi számában jelent meg.

Hozzávalók:

3 közepes hagyma
5 szál sárgarépa
5 szál petrezselyemgyökér
2 közepes zellergumó
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg vaj





A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, majd 1-2 perc után a többi zöldséget. Kevergetve addig sütjük, amíg a zöldségek aranysárga színt nem kapnak. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel, sózzuk és lefedve, közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails