2014. április 19.

Mazsolás kelt kalács




A húsvét elképzelhetetlen kelt kalácsok nélkül. Ezúttal egy egyszerű, hagyományos mazsolás kalácsot hoztam. A recept a Kifőztük 2013. évi húsvéti számában jelent meg.


Hozzávalók 1 kalácshoz:

50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg puha vaj vagy 1 nagy evőkanál zsír
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg mazsola

a kalács kenéséhez:
1 tojás

a szóráshoz:
porcukor


A langyos tejhez keverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, az élesztős tejet, a vajat, a tojás sárgáját, és könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 40-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk mazsolával, feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és 20 percig kelesztjük, majd megkenjük felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan, szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.

Aki fonott kalácsot szeretne sütni a lenti linken megtekintheti a fonási technikát:)

http://youtu.be/3yMIxMVc4hc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails